Filmmagasinetcover_MargrethOlin_fotoMariaHustad.jpg

Hei!

Velkommen! Her finner du informasjon om filmene mine og tekster jeg har skrevet. Jeg poster jevnlig oppdateringer om nye prosjekter og ellers hva jeg måtte ha på hjertet. Du finner også kontaktinformasjon for å booke meg til foredrag. Alt godt! Margreth

Tolv månader i skugga av Lukas Moodysson

Tolv månader i skugga av Lukas Moodysson

LUKAS MOODYSSON BLE MED MARGRETH PÅ EN AV HENNES TURER TIL ATHEN DA HUN LAGDE FILMEN "DE ANDRE". HAN DRO HJEM OG SKREV EN ROMAN. HER ER TO SMÅ UTDRAG FRA BOKEN:

Vet du, säger m, att i fängelserna är det många fler som tror på Gud. Det är manga fler, rent statistiskt, i fängelserna som tror på Gud än det är här ute. Det är som att de har förlorat allt och bara har Gud kvar. Det är som att om man tog ifrån dem Gud, då har man tagit ifrån dem allt, då har man tagit ifrån dem hoppet. Så länge man har hopp, då kan man klara allt. men om hoppet försvinner, då är det slut. jag kommer ihåg en pojke som berättade för mig hur det var när han åkte båt från Albanien till Italien, en liten gummibåt. De tränger ihop sig tjugo trettio personer i samma lilla flotte och ger sig i väg  på natten för att de inte ska bli sedda. Det är helt mörkt, inget ljus, du ser ingenting. Och du vet att det inte är säkert att du kommer fram, flotten kan välta, du kan drunkna, du kan dö. Och jag frågade honom hur det kändes att sitta där: Vad tänkte du när du satt där? Och han svarade att han tänkte ingenting, han var inte där, han märkte inte de andra, han märkte inte att de var där. Han tänkte inte på att han satt i en flotte, han märkte ingenting av allt det som fanns rundt omkring honom. Han sade att det var bara han och Gud. Ingenting annat fanns. Det var bara han och Gud. 

10 (1).jpg

Del to:
jag ska skriva någonting, om allt det här, säger jag till m, men jag vet inte vad. Vi står på gatan utanför hotellet. min taxi väntar. Solen skiner. Det är den 13 april 2011. Hälsa G, säger jag. ja, det ska jag göra, säger m. men åk inte i väg till Igoumenítsa, säger jag. Nej, säger hon. men vi vet båda två att hon kommer att åka. Hon kommer att hyra en bil i kväll. Hon kommer att köra hela natten, norrut, upp mot gränsen til Albanien, med G vid sin sida. Hårt solsken. taxin passerar Omoniatorget, det är nästan helt tomt. En blek turist bläddrar i en guidebok. Där ligger mannen som sover på sin hund. två svarta kvinnor med raka nackar, långa halsar, jag gissar att de är prostituerade. En man på vespa smiter förbi os. Reklam för en strippklubb som heter Sirina. två polisbussar fulla med poliser, redo att rycka ut. Ett flygplansmuseum, gamla stridsflygplan står uppställda utomhus. En man i keps går mellan bilarna och säljer vatten. Detta är inte slutet. Allting fortsätter. Världen er öppen, inte stängd.

Boken kan kjøpes her.

Historiene på kroppen

Historiene på kroppen

NRK Radio - Salongen med Margreth Olin

NRK Radio - Salongen med Margreth Olin