Filmmagasinetcover_MargrethOlin_fotoMariaHustad.jpg

Hei!

Velkommen! Her finner du informasjon om filmene mine og tekster jeg har skrevet. Jeg poster jevnlig oppdateringer om nye prosjekter og ellers hva jeg måtte ha på hjertet. Du finner også kontaktinformasjon for å booke meg til foredrag. Alt godt! Margreth

Liv Ullman 80 år!

Liv Ullman 80 år!

Filmdronning Liv Ullmann ble 80 år 16.12.2018!

Et makeløst liv som leves like lekent og sterkt i dag.

Beæret over å kunne få tale til henne sammen med hennes klipper og gode venn gjennom mange år - Michal Leszczylowski.

 Her er våre taler til Liv på feiringen på Nationaltheateret.  

Margreths tale til Liv på 80-årsdagen:

Kjære Liv

Ingen gjør det 
Finere 
Råere 
Sannere
Mer forførende 

Du har sagt at du lar teksten skylle gjennom din personlighet. Som strålene i en sil, kommer teksten gjennom ditt temperament. Du har gjort Jan Troell og Ingmar Bergman udødelige, men det er ditt ansikt vi husker Liv, dine følelser. Dine hviskninger og rop, din glede og din latter, huden som rødmer, ansiktet som forstår seg selv mens kamera går. Skuespill gjøres ikke finere noe sted i verden på film. Du lar oss være med når det skjer i deg. Og vi ser deg oppleve foran kamera, alt, som om det var første gang. Mer enn 50 filmer, to Oscar nominasjoner, vinner av Golden Globe, Skandinavias mest omtalte kvinne, Hollywood-stjerne, og en skinnende stjerne på den norske filmhimmelen, hele Norges - Liv Ullmann.

Men du er også filmkunstner bak kamera, skrevet fire og regissert sju filmer. Og når du regisserer andre så ser vi det igjen. Denne nærheten til vår felles menneskelige erfaring, kommer gjennom ditt temperament også i Pernilla August, Lena Endre og Jessica Chastain. Noen regissører har et større spenn enn andre, nasjonal-eposet Kristin Lavransdatter ble sett av 680 000 publikummere på kino i Norge, Troløs var Gullpalme favoritt. For meg er Enskilda Samtal det fineste regiarbeidet som er gjort av noen, det er filmen jeg alltid kommer tilbake til. Fineste fordi det spilles sant. Avmaktens avgrunn og løgnens dødelige dynamikk. Hva skjer om vi svikter kjærligheten? Hva skjer om vi svikter oss selv eller våre barn?

Nød er å ikke ha valg har du sagt, jeg kommer til å huske det, alltid. Fordi det også er sant. Menneskelivet er sårbart, ubeskyttet. Men det er også sterkt, vakkert og vilt – som deg. Jeg kan se deg på lerretet og tenke, der er jeg. Du er tilstede i ditt og mitt liv samtidig. Og det vi erfarer sammen, du der oppe på lerretet og jeg her i salen, gjør at jeg tenker nytt om livet mitt. Du har sett meg, jeg er avslørt, du vet hvem jeg er. Og i dette møtet kjenner jeg at livet mitt går fra umulig til mulig! Når kunst er på sitt beste finner man lindring og håp, og får tak i egne livskrefter igjen. Og sånn skylder vi deg selvet livet, Liv.

Du har speilet våre liv. Og det vil for alltid finnes i meg. Det er et sted å gå til i seg selv. Når det glipper. Er du der. Ditt ansikt. Alle dine ansikt. I meg. Lagt inn der, ømt.

Selve livskraften. Det er deg, det, Liv.

Michals tal till Liv på 80:e födelsedagen:

Kära Liv

Människor är rätt lika. Vi uttrycker bara våra likheter på olika sätt. Och detta är din stora tillgång Liv! Ditt sätt att uttrycka det på. 

Du fick mig att förstå detta. ( men nog är det så att jag skulle vilja vara mer lik dig än att jag skulle vilja att du var lik mig)

Och för mig är du en Människa. Med ett stort M. 

Varje gång vi ses blir jag påmind om detta. Varje gång vi säger adjö njuter jag av minnet av dig som gör mig bättre, starkare, ödmjukare. 

Det ör det du förmedlar till mig både i den verkliga verkligheten men också på duk och på scen. Både som den fantastiska film och teaterregissör du är och som skådespelare som omsätter de djupaste tankarna och känslorna i uttryck. Det gör ett oförglömligt intryck ska du veta. Tack för allt du ger mig och tack på förhand för det du ska få mig att förstå i framtiden, se men framförallt att känna. 

Och dina arbeten lever vidare sitt eget liv. Bland oss - din publik och dina kollegor. 

Nu ska du få se ett prov på detta. Ett liv som du satte igång som lever vidare på egen hand. 

Gratulerar på födelsedagen!

Why I am a vegetarian

Why I am a vegetarian