Filmmagasinetcover_MargrethOlin_fotoMariaHustad.jpg

Hei!

Velkommen! Her finner du informasjon om filmene mine og tekster jeg har skrevet. Jeg poster jevnlig oppdateringer om nye prosjekter og ellers hva jeg måtte ha på hjertet. Du finner også kontaktinformasjon for å booke meg til foredrag. Alt godt! Margreth

Premiär på Barndom i Sverige 03.11.2017

Premiär på Barndom i Sverige 03.11.2017

Trailer og billetter fins her!

I Margreth Olins nya dokumentärfilm Barndom, följer vi en grupp barn på förskolan Aurora på Nesodden i Norge genom ett år. Filmen ger en spännande inblick i barns förmåga till fantasi och lek. En observerande kamera ger oss en bild av hur barn helt på egen hand klarar att göra världen till en rolig och fantastisk plats – bara de får chansen. Filmen är samtidig ett innerligt kärleksbrev till de som tar hand om våra barn och en varm berättelse om glädjen i att bara få vara barn.

Margreth Olin är idag en av Norges mest framstående filmskapare, mångfaldigt prisbelönad med filmer som Dei mjuke hendene, Kroppen min, Dom andra, Engelen och Mannen från Snåsa. – Jag har velat skapa en film där vi kommer tätt inpå barnens lek och uttryck. Det tar tid att växa upp. Leken är barnens arbete, säger Margreth Olin. I både Norge och Danmark har filmen fått mycket uppmärksamhet och väckt diskussioner om vikten av att barn får frihet att leka.

– Det blir ett allt starkare fokus på prestationer och konkurrens i skolan, åldern för skolstart sänks och allt yngre barn ska ta till sig akademisk kunskap. Jag är rädd för att vi som samhälle tappar barnens olika personligheter eftersom vi inte tar till vara de gåvor barnen har. Barndom är en tyst protest. Den visar en förskola där barnen får vara i fred och där träden lär dem att växa i sin egen takt, säger Margreth Olin.

"Lisa Magnusson: Låt sexåringarna leka" - DN les mer her

“Med kameran stillsamt vilande över barnen sjunger hon en lov för deras rätt att leka och spela sina roller, mot fonden av tvivelaktigt progressiva politiker och pedagoger som vill se unga växa upp i förtid” – 5 av 6 i SvD

“Både roligt och starkt gripande” 4:a i DN 

 

FAKTA

Our new project: The Self Portrait

Our new project: The Self Portrait

"Å Møte" - utdrag fra boken "BARN"

"Å Møte" - utdrag fra boken "BARN"