Filmmagasinetcover_MargrethOlin_fotoMariaHustad.jpg

Hei!

Velkommen! Her finner du informasjon om filmene mine og tekster jeg har skrevet. Jeg poster jevnlig oppdateringer om nye prosjekter og ellers hva jeg måtte ha på hjertet. Du finner også kontaktinformasjon for å booke meg til foredrag. Alt godt! Margreth

De Andre / Nowhere Home (2012)

De Andre / Nowhere Home (2012)

I 2009 innførte den norske regjeringen flere tiltak for å begrense innvandringen. Et av tiltakene var å gi enslige asylsøkende barn midlertidige oppholdstillatelser. De skal returneres til opprinnelseslandet når de fyller 18 år. I Norge har barnevernet omsorgsansvaret for barn uten nære omsorgspersoner. Dette gjelder ikke for enslige asylsøkende barn mellom 15 og 18 år.
I filmen DE ANDRE blir vi kjent med Goli fra Kurdistan. Han ble deportert fra Norge dagen etter at han fylte 18 år og vi følger ham når han legger ut på ny flukt. Brødrene Hassan og Husein er fra Afghanistan. Husein ble fysisk lam av frykt da de fikk avslag i Norge. Vi er også med da Khalid mottar sitt endelige svar fra UNE på 18 årsdagen.
DE ANDRE er en nær, provoserende og bevegende film om ungdom som kjemper for å beholde livshåpet. Filmen stiller spørsmål ved hva som skjer når vi bryter med etiske grunnprinsipper.

Goli

Goli

MARGRETH OM FILMEN:

Etter hvert som jeg blir kjent med ungdommene på mottaket for enslige mindreårige på Salhus, tenker jeg; Hvordan skal jeg sette fortellingene deres ut i offentligheten slik at vi, nordmenn, vi som nasjon skal kunne forbinde oss til hva de har opplevd, til krigens brutalitet, voldens vilkårlighet. Er det i det hele tatt mulig?
 
jeg begynner å tvile på om denne filmen kan fortelles som dokumentar. Er ikke de medvirkendes omkostninger for høye? Er ikke ungdommene for utsatte?
 
Så kommer 22. juli. Regjeringskvartalet og Utøya. Det ufattelige. Et nasjonalt traume. De første vitneskildringene. Øynene. jeg ser det på øynene. Alle ser det på øynene. Hva de har vært med om. Så slår det meg at disse øynene, dette kroppsspråket har jeg sett i 2 år. Slike fortellinger har jeg vært mottaker av i 2 år. Det er bare det at guttene jeg har filmet, de har ingen som avhjelper dem med deres opplevelser. Når sorgen deles, halveres den, fordi den bæres av flere. De lever helt alene med sine tap og katastrofehemmeligheter.
 
Frykt er lammende. Fryktens lyd er stillheten. Så kom stillheten til oss. Etter tre døgn foran tV, sovner jeg med laptopen på fanget. Ennå nyhetene i bakgrunnen. jeg drømmer. jeg gjenopplever i drømme det jeg har sett på TV. men så endrer drømmen seg, det er ikke lenger norske ungdommer som prøver å komme i land. Det er guttene i filmen min. Og politiet som i drømmen har hjulpet så mange i land, de holder frem hånda, stopper dem, de spør etter alder. De som er 18 år, blir bedt om å snu.
 

Husein

Husein

FAKTA -
Norsk tittel: De andre
Engelsk tittel: Nowhere Home    
produksjonsår: 2012
Språk-tale: Norsk, Engelsk, Kurdisk & Dari
Språk-undertekster: Norsk
produksjonsselskap: Speranza Film AS
lengde:90 minutter
Regi: Margreth Olin
manus: Margreth Olin
Foto: Øystein mamen
Klipp: Helge Billing og Michal Leszczlowski
lyd: Dìana Karlsdòttir
Komponist: Rebekka Karijord
Medvirkende: Goli mohammed Ali, Hassan og Husein Ali, Khalid Faqiri og flere andre. - produsent: Margreth Olin
Distributør: Norsk Filmdistribusjon AS

 

Info in english:

Nowhere Home premiered in Norway on october 26th 2012. It premiered internationally at IDFA 2012. It’s been featured at many foreign festivals, and the next stop is Jayu Human Rights Festival in Toronto in november 2014.
The film has now been seen by over 35 000 people in theatres in Norway.
The film was awarded best documentary at the Amanda Awards, BIFF 2012 and The Norwegian Documentary festival in Volda 2013.
Director Margreth Olin has in 2013 been awarded the Zola Award (http://www.zola-prisen.no), The Norwegian Women’s Public Health Associations Honorary Award (http://www.sanitetskvinnene.no) and The Media Rose (http://www.fom.no) for her work on the film.

Den Siste Viking

Den Siste Viking

Engelen / The Angel (2009)

Engelen / The Angel (2009)